Lachende honden

Ik werk volgens de Connectiemethode® van Geert De Bolster.

En dat is eigenlijk meer een visie dan een methode: "Met liefde en geduld omgaan met de emoties, gevoelens en behoeften van je hond. Zonder straf en zonder beloning en met het welzijn van de hond op de eerste plaats, maar zonder ons eigen perspectief uit het oog te verliezen."

Dit betekent overigens niet dat er geen regels zijn, of dat je hond alles 'mag'. Honden houden juist van voorspelbaarheid en duidelijkheid. Grenzen aangeven en respecteren is essentieel. Voor beide partijen. Maar in de relatie met je hond ben je verzorger en (bege-)leider, niet de 'baas'. 

Training is niet nodig. Opvoeden vanuit liefde en begrip wel. Je hond is een voelend individu dat constant z'n best doet om ons en onze wereld te begrijpen. Hij leert vanuit zijn ervaringen en door ons de hele tijd te observeren: hoe werkt het hier? wat verwachten ze van mij? wat gaat er gebeuren? Het is belangrijk dat je gaat zien hoe je hond onze wereld beleeft, wat hij moeilijk vindt en hoe je hem kunt helpen. 

Wanneer ik met je ga kijken naar het gedrag van je hond, zijn dit de drie belangrijke pijlers:

1. Het individu: wie is je hond (o.a. ras, genen, ervaringen, levensfase) en wie ben jij?

2. Omstandigheden: gedrag is een combinatie van individu en omstandigheden

3. Hoe ga je om met het gedrag van je hond?  En met je eigen gedrag?

Hiermee gaan we aan de slag tijdens een consult. Ik geef je inzicht in je hond. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de talenten en de valkuilen zijn van het ras van je hond. Maar ook: hoe voelt je hond zich nu? Kan hij zich veilig voelen? En welke omstandigheden triggeren welk gedrag? Waarom? Wat kun je doen om je hond te helpen? Kun je accepteren wie je hond is? Of moet hij of zij voldoen aan een ideaalbeeld? Omstandigheden aanpassen, leren omgaan met het gedrag van je hond, maar zeker ook met je eigen gedrag zijn belangrijke stappen op weg naar welzijn.

Uiteindelijk gaat het namelijk niet om de perfecte hond. Of de perfecte mens. Maar om de perfecte relatie.

 

Terug naar Begeleiding