Lachende honden

De Connectiemethode® is ontwikkeld door Geert De Bolster en is gebaseerd op de meest recente ontwikkelingen in de wetenschap ten aanzien van gedrag van (zoog)dieren, met de hond in het bijzonder. Maar het is eigenlijk meer een visie dan een methode: "Met liefde en geduld omgaan met de emoties, gevoelens en behoeften van je hond. Zonder straf en zonder beloning en met het welzijn van de hond op de eerste plaats, maar zonder ons eigen perspectief uit het oog te verliezen”.

Dit betekent overigens niet dat de Connectiemethode® een 'vrije' of 'softe' opvoeding is. Duidelijkheid, respect en grenzen bewaken zijn essentieel. Maar in de relatie met je hond ben je verzorger en (bege-)leider, niet de 'baas'.

De Connectiemethode® gaat uit van opvoeden en leren in plaats van trainen. Een hond leert -goede en slechte dingen- de hele dag door, een heel leven lang. Gewoon door ons te observeren en door te ervaren. Het is een voelend individu dat constant z'n best doet om ons en onze wereld te begrijpen. En daarom is het belangrijk dat wij het goede voorbeeld geven: Lead by example.

De drie pijlers van de Connectiemethode® zijn:

1. Het individu: wie is je hond (o.a. ras, genen, ervaringen, levensfase) en wie ben jij?

2. Omstandigheden: ieder gedrag is een combinatie van individu en omstandigheden. 

3. Hoe ga je om met het gedrag van je hond?  En met je eigen gedrag?

Hiermee gaan we aan de slag tijdens een consult. Ik geef je inzicht in je hond. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de talenten en de valkuilen zijn van het ras van je hond. Maar ook: hoe voelt je hond zich nu? En welke omstandigheden triggeren welk gedrag? Waarom? Wat kun je doen om je hond te helpen? Kun je accepteren wie je hond is? Of moet hij of zij voldoen aan een ideaalbeeld? Omstandigheden aanpassen, leren omgaan met het gedrag van je hond, maar zeker ook met je eigen gedrag zijn belangrijke stappen op weg naar welzijn.

Uiteindelijk gaat het namelijk niet om de perfecte hond. Of de perfecte mens. Maar om de perfecte relatie.

 

Terug naar Begeleiding