Connectiemethode

De Connectiemethode® is ontwikkeld door Geert De Bolster: “Met liefde en geduld omgaan met de emoties, gevoelens en behoeften van je hond. Zonder straf en zonder beloning en met het welzijn van de hond op de eerste plaats, maar zonder ons eigen perspectief als verzorger uit het oog te verliezen”.

Het welzijn van de hond is verbonden met het welzijn van de mens, zijn verzorger. We willen ons goed voelen met onze hond en dat gebeurt wanneer de hond zich ook goed voelt bij ons. Dat begint bij een goede verzorging (voeding, veiligheid), maar valt of staat bij het elkaar verstaan, elkaar begrijpen en accepteren. Zo ontstaat vertrouwen, vriendschap en vreugde. Dit betekent overigens niet dat de Connectiemethode® een 'vrije' (softe) opvoeding is. Duidelijkheid en begrenzing zijn essentieel, maar we stellen ons op als verzorger en als (bege-)leider in die opvoeding, niet als baas. We moeten het probleem van de hond niet voor hem willen oplossen, maar de hond mogelijkheden en omstandigheden bieden om zijn probleem zelf op te lossen. Dat is opvoeden.

De Connectiemethode® gaat uit van leren in plaats van trainen. Een hond leert -goede en slechte dingen- de hele dag door, een heel leven lang. Door te observeren en te ervaren, net als wij. Het is een voelend individu dat constant z'n best doet om ons en onze wereld te begrijpen. En daarom is het belangrijk dat wij het goede voorbeeld geven: Lead by example.

De Connectiemethode® van Geert De Bolster, heeft mij niet alleen inzicht gegeven in het gedrag van honden, maar ook inzicht gegeven in mijn eigen gedrag. Inzicht in wie ik ben; mijn verwachtingen, aannames, perfectionisme en onzekerheden. Voor mij is een van de belangrijkste lessen in mijn opleiding bij Geert de volgende geweest: "Laat alle verwachtingen los. Doe even helemaal niets, accepteer je hond zoals 'ie is en geniet van elkaar." Loslaten dus. Eenvoudig, maar niet gemakkelijk.